De Mariaschool, een wandeling en een ontmoeting.

Ik woon al sinds 1995 op de Schietbaanlaan die aan de westkant uitkomt op de Heemraadsingel.

De Mariaschool is een buur. Voor het samenstellen van mijn boek heb ik contact gezocht met de school.

Afgelopen week heb ik daar de kinderen uit groep 1, 2 en 3 ontmoet. We, de juffen, wat moeders en ik, zijn met hen de singel opgelopen. Ik heb hen de opdracht gegeven ter plaatse de details te onderzoeken. Zij hebben de singel letterlijk onder de loep genomen. Op de singel hebben zij tekeningen gemaakt waarvan ze op school afdrukjes maakten.

De kleuters maakten tekeningen in foam van wat zij op het middenveld tegenkwamen: boomschors, mosjes, gras, katjes en hondenpoep trokken veel bekijks. Op school hebben we de plaatjes ingerold met verf en met een drukpersje afgedrukt. Ik heb de kleuters uitdagend gevraagd of ik de prentjes mocht hebben, dat stuitte aanvankelijk meestal op weerstand. Als ik dan vroeg of zij er voor mij dan nog een wilde afdrukken waren ze toegeeflijk. Toen ik provocerend vroeg of ik ze dan zomaar in mijn boek mocht plakken werd ik gelijk door een meisje gecorrigeerd, het zou niet mijn boek worden, maar ons boek.

Met groep 3 wandelden we langs de huizen, zij maakte tekeningen van wat hen aan details opviel.
Het meest verrassende vond ik dat de kinderen hele andere dingen opvielen dan ik had verwacht, een kabel die buiten langs liep, deurbellen, huisnummers. Naast de mooi vormgegeven brievenbus en een hijskraan, trok ook de pinautomaat van de parkeermeter en de bewakingscamera aandacht. Op school werden de tekeningen op een geïnkt plaatje gelegd en overgetrokken om er een monoprint van te maken. Ik had van tevoren bedacht om twee tekeningen te maken en vroeg er één voor het boek. Eén jongen, wilde ze liever zelf houden, met heel goede rede, hij was zelf aan een eigen boek bezig, wat hij mij dan ook liet zien.

Mijn boek over de singel, de wandeling, gaat vorm krijgen, het wandelen, gecombineerd met het tekenen verruimt je blik op je omgeving. Ik wil de verschillende zienswijzen op de singel bundelen. Door ze vast te leggen in een boek, maak ik een plek voor ontmoeting. Het is de bedoeling dat het boek als het af is gaat reizen door de wijk.

kijken door een loep

tekenen op foam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.